ROTI PURI
½ kg tepung gandum
130 gm tepung atar
65 gm minyak
sapi
325 gm air
½ sudu garam
Cara:
1.
Campurkan semua bahan. Diuli jadikan doh.
2.
Bulatkan kecil-kecil.
3.
Dibiarkan
sekurang-kurangnya 30 minit.
4.
Digelek dengan roler.
5.
Digoreng dalam minyak yang
banyak.
KUAH ROTI
PURI
Bahan A.
½ kg isi ayam
( dipotong kecil)
1 tin susu cair (1/2 tin untuk perap)
¾ cawan sos tomato
Gaulkan
semua bahan – perap ½ jam.
Bahan B
2 labu bawang besar - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
2 sudu lada lumat
Minyak
secukupnya untuk menumis.
Bahan C
2 batang carrot – dipotong kiub
½ kg kentang
– dipotong kiub
3 biji lada merah – dihiris agak tebal
Jagung,
kacang peas
Cara:
1.
Tumis bahan B. goreng
hingga masak/ naik minyak.
2.
Masukkan Bahan A. garam dan
gula secukup rasa.Masukkan ½ tin susu cair, tambah air, garam dan gula secukup
rasa.
3.
Masuk kentang,
4. Masukkan carrot, lada merah, jagung dan kacang peas
.
0 comments:
Post a Comment