JellyPages.com

Pages

Thursday, 14 March 2013

ROTI PURI


ROTI PURI

½   kg tepung gandum
130  gm tepung atar
65 gm minyak sapi
325  gm air
½  sudu garam

Cara:
1.        Campurkan semua bahan. Diuli jadikan doh.
2.       Bulatkan kecil-kecil.
3.       Dibiarkan sekurang-kurangnya 30 minit.
4.       Digelek dengan roler.
5.       Digoreng dalam minyak yang banyak.

KUAH ROTI PURI
Bahan A.
½    kg isi ayam  ( dipotong kecil)
1    tin susu cair (1/2 tin untuk perap)
¾    cawan sos tomato
Gaulkan semua bahan – perap ½ jam.

Bahan B
2   labu bawang besar - dikisar
3   ulas bawang putih - dikisar
2   sudu lada lumat
Minyak secukupnya untuk menumis.

Bahan C
2  batang carrot – dipotong kiub
½ kg kentang – dipotong kiub
3 biji  lada merah – dihiris agak tebal
Jagung, kacang peas

Cara:
1.       Tumis bahan B. goreng hingga masak/ naik minyak.
2.       Masukkan Bahan A. garam dan gula secukup rasa.Masukkan ½ tin susu cair, tambah air, garam dan    gula secukup rasa.
3.        Masuk kentang,
4.     Masukkan carrot, lada merah, jagung dan kacang peas
.


0 comments:

Post a Comment