JellyPages.com

Pages

Friday, 29 March 2013

NASI MANDY AYAM


(Untuk ayam- belah 2 atau 4. 1 kg nasi biasanya kami guna 1 ekor setengah ayam)

1. Ayam direbus separuh masak. Masukkan garam dan perencah Hilal.

2. Ayam yang telah direbus separuh masak digaul bersama garam,saffron,perencah Hilal/Cukup Rasa, serbuk ketumbar/ rempah mandy dan serbuk lada hitam. Bungkus ayam dalam aluminium foil satu persatu dan bakar dalam oven selama 40 minit dengan 250 darjah.

(Untuk nasi)
Bahan-bahan:

1 kg                  beras basmathi extra panjang - bersih,rendam 45 minit
7 1/2 cawan      air rebusan ayam 
3 labu                bawang besar - dipotong nipis
5 ulas                bawang putih - dipotong dan dihiris nipis
1 1/2 inci           halia - dipotong dan dihiris nipis
1 sudu makan    rempah mandy
2-3 helai           daun bay
                         garam
                         gula (1 sudu)
                         kismis
                         cengkih,kulit manis,buah pelaga
1/2 cawan         minyak masak/minyak zaitun
2 sudu penuh     minyak sapi
1/4 sudu kecil    saffron yang dibancuh atau pewarna kuning

1. Panaskan minyak dan minyak sapi,masukkan kulit manis,cengkih dan buah pelaga.

2. Masukkan bawang putih dan halia,tumis sekejap.

3. Masukkan bawang besar yang telah dipotong. Tumis hingga layu.

4. Masukkan air rebusan ayam,daun bay,rempah mandy,serbuk ,lada hitam,garam dan gula secukup rasa.

5. Bila mendidih masukkan beras yang telah direndam.

6. Apabila air hampir kering,masukkan kismis dan titikkan saffron yang telah dibancuh atau pewarna kuning.

7. Bakar/ bara kan arang,masukkan ke dalam aluminium foil, letakkan atas nasi yang telah kering,masukkan sedikit minyak untuk arang itu keluarkan asap. Tutup periuk.

8. Biarkan lebih kurang 5 minit kemudian keluarkan arang.


(Untuk air lada)

1. Kisar ;
    Lada merah dan hijau
    Tomato buah
    daun ketumbar
    Air limau nipis
    Garam dan gula secukup rasa


(Untuk salad)

1. Gaulkan ;
    Salad
    Timun
    Tomato buah- dihiris
    Bawang besar
    Daun ketumbar
    Mayonis

atau
boleh gaul  dengan  sos tomato dan sos cili tambah garam secukp rasa.

boleh juga digaul dengan jus limau nipis/ lemon/ limau kasturi Garam dan gula


(Untuk sup)

              Air lebihan rebusan ayam 
1/2 kg     ubi kentang
1/2 kg     carrot
1 sudu     makan rempah sup
2 labu      bawang besar - belah 6
2 inci       halia dihiris tebal/ ketuk
5 ulas      bawang putih diketuk
2             sup bunjut 
               cengkih,kulit manis dan pelaga
               garam,gula dan perencah hilal 
               sedikit saffron


0 comments:

Post a Comment