(Untuk ayam- belah 2 atau 4. 1 kg nasi biasanya kami guna 1 ekor setengah ayam)
1. Ayam direbus separuh masak. Masukkan garam dan perencah Hilal.
2. Ayam yang telah direbus separuh masak digaul bersama garam,saffron,perencah Hilal/Cukup Rasa, serbuk ketumbar/ rempah mandy dan serbuk lada hitam. Bungkus ayam dalam aluminium foil satu persatu dan bakar dalam oven selama 40 minit dengan 250 darjah.
(Untuk nasi)
Bahan-bahan:
1 kg beras basmathi extra panjang - bersih,rendam 45 minit
7 1/2 cawan air rebusan ayam
3 labu bawang besar - dipotong nipis
5 ulas bawang putih - dipotong dan dihiris nipis
1 1/2 inci halia - dipotong dan dihiris nipis
1 sudu makan rempah mandy
2-3 helai daun bay
garam
gula (1 sudu)
kismis
cengkih,kulit manis,buah pelaga
1/2 cawan minyak masak/minyak zaitun
2 sudu penuh minyak sapi
1/4 sudu kecil saffron yang dibancuh atau pewarna kuning
1. Panaskan minyak dan minyak sapi,masukkan kulit manis,cengkih dan buah pelaga.
2. Masukkan bawang putih dan halia,tumis sekejap.
3. Masukkan bawang besar yang telah dipotong. Tumis hingga layu.
4. Masukkan air rebusan ayam,daun bay,rempah mandy,serbuk ,lada hitam,garam dan gula secukup rasa.
5. Bila mendidih masukkan beras yang telah direndam.
6. Apabila air hampir kering,masukkan kismis dan titikkan saffron yang telah dibancuh atau pewarna kuning.
7. Bakar/ bara kan arang,masukkan ke dalam aluminium foil, letakkan atas nasi yang telah kering,masukkan sedikit minyak untuk arang itu keluarkan asap. Tutup periuk.
8. Biarkan lebih kurang 5 minit kemudian keluarkan arang.
(Untuk air lada)
1. Kisar ;
Lada merah dan hijau
Tomato buah
daun ketumbar
daun ketumbar
Air limau nipis
Garam dan gula secukup rasa
(Untuk salad)
1. Gaulkan ;
Salad
Timun
Tomato buah- dihiris
Bawang besar
Daun ketumbar
Mayonis
atau
boleh gaul dengan sos tomato dan sos cili tambah garam secukp rasa.
boleh juga digaul dengan jus limau nipis/ lemon/ limau kasturi Garam dan gula
Bawang besar
Daun ketumbar
Mayonis
atau
boleh gaul dengan sos tomato dan sos cili tambah garam secukp rasa.
boleh juga digaul dengan jus limau nipis/ lemon/ limau kasturi Garam dan gula
(Untuk sup)
Air lebihan rebusan ayam
1/2 kg ubi kentang
1/2 kg carrot
1 sudu makan rempah sup
2 labu bawang besar - belah 6
2 inci halia dihiris tebal/ ketuk
5 ulas bawang putih diketuk
2 sup bunjut
cengkih,kulit manis dan pelaga
garam,gula dan perencah hilal
sedikit saffron
0 comments:
Post a Comment